Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2014

Αν έρθετε στην Καβάλα θυμηθείτε...


Αμφίπολη 

Κοντά στις εκβολές του ποταμού Στρυμόνα στο νομό Καβάλας βρίσκεται η Αμφίπολη, με τον εντυπωσιακό αρχαιολογικό χώρο και το Αρχαιολογικό Μουσείο (τηλ. 23220 32472). Στο Μουσείο αυτό αξίζει να δείτε τους δύο οχυρωματικούς περιβόλους της πόλης, καθώς και τον περίφημο Λέοντα της Αμφίπολης. Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό λίθινο ταφικό μνημείο του 4ου αιώνα π.Χ.. Στο γειτονικό Παλαιοχώρι, δεσπόζει το εντυπωσιακό Βρανόκαστρο και τα ερείπια της Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου του Διασωρίτου. 

Αρχαιολογικός περίπατος στη Θάσο 

Αδιάψευστοι μάρτυρες της μακραίωνης και λαμπρής ιστορίας της Θάσου είναι τα μνημεία της. Η αρχαία πόλη της Θάσου διέθετε δύο λιμάνια, ένα για πολεμικά και ένα για εμπορικά πλοία. Μπροστά στο πολεμικό λιμάνι βρίσκεται η αρχαία αγορά της πόλης και τα ερείπια του Δικαστηρίου, της θόλου και μιας παλαιοχριστιανικής βασιλικής. Ανατολικά της αγοράς, βαδίζοντας προς την ακρόπολη, διακρίνονται τα ερείπια του Ιερού του Διονύσου (5ος αι. π.Χ.) και λίγο πιο κάτω το Ιερό του Ποσειδώνα (4ος αι. π.Χ.). Το ανηφορικό, ειδικά διαμορφωμένο μονοπάτι οδηγεί στο αρχαίο θέατρο (5ος αι. π.Χ.) με τη μοναδική θέα προς τη θάλασσα, το οποίο κατά τη ρωμαϊκή εποχή μετατράπηκε σε αρένα. Το καλοκαίρι αξίζει να ζήσετε τη μοναδική εμπειρία να παρακολουθήσετε κάποια παράσταση εδώ. Το μονοπάτι συνεχίζει προς τα ερείπια της Ακρόπολης και τον ναό της πολιούχου θεάς Αθηνάς (6ος-5ος αι. π.Χ.). Απαραίτητη είναι η επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο με τα πολύ αξιόλογα ευρήματα, όπως ο Κριοφόρος Κούρος, η Αφροδίτη με το δελφίνι, η κεφαλή του Διονύσου κ.α., καθώς και στην αρχαιολογική περιοχή της Αλυκής, με το σπουδαίο αρχαίο λατομείο μαρμάρου. 

Φίλιπποι 

Σε απόσταση 12 χλμ από την Καβάλα βρίσκεται ο αρχαιολογικός χώρος των Φιλίππων, πόλη του βασιλείου της Μακεδονίας που κατά τους ρωμαϊκούς χρόνους αποτέλεσε σημαντική αποικία βετεράνων λεγεωνάριων. Προκαλεί το θαυμασμό το άψογα διατηρημένο ρωμαϊκό φόρουμ, οι επιβλητικές παλαιοχριστιανικές βασιλικές και η Εγνατία οδός που διασχίζει την πόλη. Μπορεί ακόμη κανείς να δει την ακρόπολη, την παλαίστρα, τα λουτρά και το Οκτάγωνο. Το αρχαίο θέατρο των Φιλίππων φιλοξενεί κάθε καλοκαίρι το ομώνυμο φεστιβάλ αρχαίου δράματος.


Δεν υπάρχουν σχόλια: