Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2014

Περνώντας από το Κιλκίς!


Ευρωπός 

Η Ευρωπός είναι από τις σημαντικότερες από αρχαιολογική άποψη, τοποθεσίες της περιοχής, με ευρήματα από την προϊστορική εποχή. Είναι κυρίως γνωστή γιατί εδώ βρέθηκε το περίφημο αρχαϊκό άγαλμα του Κούρου (650πΧ) σε φυσικό μέγεθος (ύψος 1,80μ.), κυκλαδίτικης τεχνοτροπίας και είναι το μοναδικό που ανακαλύφθηκε στο βορειοελλαδικό χώρο φυλασσόμενο στο αρχαιολογικό μουσείο του Κιλκίς. 

Κολχίδα 

Σε απόσταση 6 χλμ νότια της πόλης, στην ανατολική όχθη του Γαλλικού βρίσκεται το χωριό Κολχίδα. Πρόκειται για αρχαίο οικισμό και Ρωμαϊκό σταθμό με το όνομα Κάλλικουμ. Εδώ οι ανασκαφές έφεραν στο φως έναν παλαιοχριστιανικό οικισμό καθώς και τμήματα τρίκλιτης παλαιοχριστιανικής βασιλικής (τέλη 5ου ή αρχές 6ου αιώνα). 

Τούμπα 

Σε κοντινή απόσταση βρίσκεται το γραφικό χωριό Τούμπα το οποίο είναι γνωστό για το μικρό ύψωμα κοντά στο χωριό όπου βρέθηκαν αντικείμενα μέσης και ύστερης εποχής του χαλκού, εποχής του σιδήρου και μετά, καθώς επίσης και άλλα ευρήματα. Στην περιοχή ανασκάφθηκε συλημένος Μακεδονικός κιβωτιόσχημος τάφος του 4ου - αρχών 3ου αιώνα π.Χ. και ταφικοί τύμβοι. 


Δεν υπάρχουν σχόλια: