Σάββατο 18 Νοεμβρίου 2017

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δικαίωσε τον Αχρίδος Ιωάννη!


Στις 16 Νοεμβρίου, τρέχοντος έτους, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στο Στρασβούργο, ανακοίνωσε την ετυμηγορία του, σχετικά με τον αριθμό υπόθεσης 3532/07: «Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αχρίδος κατά της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ)».
Η ετυμηγορία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «η ΠΓΔΜ παραβίασε το άρθρο 11 (ελευθερία του συνέρχεσθαι και του συνεταιρίζεσθαι), σε συνδυασμό με το άρθρο 9 (ελευθερία σκέψης, συνείδησης και θρησκείας), της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου», η οποία προέκυψε από την άρνηση της αρμόδιας αρχής να νομιμοποιήσει την Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αχρίδος, ως χωριστή θρησκευτική κοινότητα.
Η ΠΓΔΜ η οποία έχασε την υπόθεση στο δικαστήριο, είναι υποχρεωμένη να αποζημιώσει την Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αχρίδας με το ποσό των 9.500 ευρώ.
Αυτή είναι η μεγαλύτερη νίκη της δικαιοσύνης για την Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αχρίδας τα τελευταία 15 χρόνια, όταν άρχισαν οι κρατικοί διωγμοί όχι μόνο κατά του Αρχιεπισκόπου Αχρίδος και Μητροπολίτου Σκοπίων κ.κ. Ιωάννου, αλλά και κατά των άλλων Επισκόπων, κληρικών, μοναχών και πιστών της Εκκλησίας.
Και χωρίς να είχε επιβληθεί η παραπάνω ποινή από το δικαστήριο, η Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αχρίδας είναι μια αναπόφευκτη πραγματικότητα της θρησκευτικής ζωής στη χώρα.
Η ελευθερία, η οποία είναι το υψηλότερο κριτήριο του ορθόδοξου χριστιανισμού, διατηρείται με αυτοθυσία, όχι μόνο με νομοθετικές πράξεις, αλλά είναι θετικό το γεγονός όταν μερικές φορές το κριτήριο αυτό επιβεβαιώνεται και από το νόμο.
Ως εκ τούτου, η εν λόγω απόφαση του Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για τις παραβιάσεις διαφόρων άρθρων της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου από τη ΠΓΔΜ, σε βάρος της Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αχρίδας είναι μια ικανοποίηση, όχι μόνο για τους πιστούς της Εκκλησίας, αλλά επίσης είναι μια μεγάλη προειδοποίηση για τη νέα κυβέρνηση να μην κυβερνά με ολοκληρωτισμό και βίαιο τρόπο, όπως έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση.

Δευτέρα 13 Νοεμβρίου 2017

Η ταινία Παύλος Μελάς!!!


Η ταινία Παύλος Μελάς με τον Λάκη Κομνηνό, γυρισμένη στην Καστοριά! 

Μια μοναδική υπερπαραγωγή για τα δεδομένα του ελληνικού κινηματογράφου! 

Πλούσιο ιστορικό έπος διάρκειας 2,5 ωρών, περιγράφει την πορεία του εθνικού ήρωα από τα αθηναϊκά σαλόνια, στα σκλαβωμένα μέρη της Μακεδονίας και στο αγώνα για την απελευθέρωσή της.
Αναπαράσταση της εποχής τόσο με αυθεντικά σκηνικά και κοστούμια όσο και με γυρίσματα στους πραγματικούς χώρους όπου διαδραματίστηκαν τα γεγονότα. 
Αλλά και η δράση στις σκηνές δράσης είναι καταιγιστική. Οι σφοδρές μάχες κρατούν συνεχώς αμείωτο το ενδιαφέρον του θεατή.
Καταφέρνει να φέρει το θεατή σε άμεση επαφή με τα ιστορικά εθνικά και πολεμικά γεγονότα που έλαβαν χώρα στις αρχές του 20ου αιώνα, με πρόσωπα επώνυμα και ανώνυμα που αγωνίστηκαν στον Μακεδονικό Αγώνα.
Υπόθεση:

1886. Ενώ η Μακεδονία στενάζει κάτω από το ζυγό των Τούρκων και των Βουλγάρων κομιτατζήδων, η Ελλάδα αδυνατεί να οργανώσει τον απελευθερωτικό αγώνα. Μόνο μεμονωμένες αποστολές βοήθειας από ιδιώτες, όπως του Μελά, ο οποίος ονειρεύεται ο γιος του Παύλος να γίνει αξιωματικός του Ελληνικού στρατού.

1897: Ο Παύλος Μελάς και οι συμφοιτητές του στην στρατιωτική σχολή, οργανώνουν μία ομάδα για την απελευθέρωση της Μακεδονίας. Η πρώτη αποστολή στην Θεσσαλία, αποτυγχάνει.
1904. Με το όνομα καπετάν Μίκης Ζέζας, ο Παύλος για πρώτη φορά πηγαίνει στην Μακεδονία για να ηγηθεί του επαναστατικού αγώνα, μαζί με τον Μητροπολίτη Γερμανό Καραβαγγέλη.
Καστοριά και παραλειπόμενα:
Η ταινία σε μεγάλο μέρος της γυρίστηκε σε περιοχές της Καστοριάς, ακολουθώντας τα βήματα της διαδρομής του κεντρικού ήρωα, τόσο σε εξωτερικούς, όσο και σε εσωτερικούς χώρους. Την πρώτη προβολή της το 1974 παρακολούθησε σύσσωμη η καστοριανή μαθητιώσα νεολαία της εποχής, καθώς ήταν υποχρεωτική η παρακολούθησή της από όλους τους μαθητές με ευθύνη των σχολείων, μετά από οδηγίες του Υπουργείου Παιδείας. Οι προβολές ξεκινούσαν από το πρωί, κάθε μέρα στον κινηματογράφο «ΟΡΦΕΑΣ».
Το εμβατήριο της ταινίας σε μουσική του Γιάννη Σπανού ακουγόταν για χρόνια από τα μεγάφωνα στο χωμάτινο γήπεδο (τώρα πάρκο Ολυμπιακής Φλόγας), κάθε φορά που η ποδοσφαιρική ομάδα της Καστοριάς έμπαινε στον αγωνιστικό χώρο (πολύ πριν υιοθετηθεί και τραγουδηθεί από φιλάθλους άλλων ομάδων και αθλημάτων).
Σκηνοθέτης: Φίλιππος Φυλακτός
Ηθοποιοί: Λάκης Κομνηνός, Φαίδων Γεωργίτσης, Καίτη Παπανίκα, Λίλλη Παπαγιάννη, Ανδρέας Φιλιππίδης, Γιάννης Αργύρης, Ασημακοπούλου Μπεάτα, Βαγενά Άννα, Βαφιάς Γρηγόρης, Ρευματάς Μάκης, Τζώρτζης Γιώργος, Μάτσας Αρτέμης, Γκέκας Λάκης, Λυκομήτρος Νίκος, Καλλιβωκάς Δημήτρης, Ζερβός Παντελής, Γυφτόπουλος Λευτέρης, Μαραγκάκης Μιχάλης, Οικονόμου Γιώργος, Τσαχιρίδης Νίκος, Μπαλοδήμος Κώστας, Βουλαλάς Τάκης, Απέργης Νίκος, Παπαχρήστος Κώστας. 

Δείτε την ταινία!


Ακούστε το εμβατήριο της ταινίας!