Τετάρτη 8 Οκτωβρίου 2014

Συνέντευξη του Προέδρου της Ένωσης Μακεδόνων στην εφημερίδα "Η ΠΟΛΗ ΜΑΣ"


«Δόρυ και Ασπίδα» της Μακεδονίας 

 Συνέντευξη στον δημοσιογράφο Παναγιώτη Νιζάμη 

Μάιος 2008

Στις δύσκολες εποχές που περνάμε με την καθημερινότητα να μας αλλοιώνει μέρα με την μέρα, αρχίζουμε να ξεχνάμε σιγά – σιγά την ταυτότητά μα, τον προορισμό μας, μα περισσότερο από όλα το ξεκίνημα μας. Τις ιδιαίτερες πατρίδες που αφήσαμε πίσω μας, που τα παιδιά μας και η γενιά τους δεν γνώρισαν και ίσως δεν θα γνωρίσουν. Η Ένωση Μακεδόνων Δυτικής Αττικής «Μέγας Αλέξανδρος», «Δόρυ και Ασπίδα» της Μακεδονίας, τόσα χιλιόμετρα μακριά από την ιδιαίτερη πατρίδα διαλαλεί με βροντερή φωνή, στην αχανή Αττική, την αλήθεια και μεταδίδει την βαρύτατη πολιτιστική κληρονομιά στις νέες γενιές, με μπροστάρη τον πρόεδρο κ. Απόστολο Καραπέτρο, ακόμα και τώρα που το Μακεδονικό είναι σε κρίσιμη καμπή.

Κύριε Πρόεδρε, πότε ιδρύθηκε η Ένωση και πόσα μέλη αριθμεί μέχρι και σήμερα; 

Η Ένωσή Μακεδόνων Δυτικής Αττικής Μέγας Αλέξανδρος ιδρύθηκε πρώτα στην σκέψη και ύστερα σαν ιδέα προτάθηκε σε αρκετούς Μακεδόνες συμπατριώτες οι οποίοι ασπάστηκαν την ιδέα μου αυτή και ύστερα από τις σχετικές ενέργειες ιδρύσαμε την Ένωση, με απόφαση του Πρωτοδικείου, στις 25 Μαΐου του 2003. Ήταν μία ανησυχία δική μου διότι δεν υπήρχε κανένας σύλλογος σε ολόκληρο το γεωγραφικό κομμάτι της Δυτικής Αττικής που να σχετίζονταν με την Μακεδονία. Με πολύ κόπο υλοποιήσαμε αυτή την ιδέα και βγήκαμε στο δρόμο για να βρούμε και άλλους Μακεδόνες ώστε να τους εντάξουμε στην Ένωσή μας. Όμως νοιώθω δικαιωμένος διότι μέσα σε λίγα χρόνια κατορθώσαμε να εντάξουμε στην «οικογένειά» μας 1300 οικογένειες από την Δυτική Αττική, ενώ έχουμε θέσει σαν στόχο τις 5000 οικογένειες. Μια που αναφέρατε την λέξη στόχος, ποιοι είναι οι στόχοι που έχετε θέσει με το ξεκίνημα αυτής της προσπάθειας; Με το ξεκίνημά μας, οι στόχοι που θέσαμε ήταν η διάσωση, η διάδοση, η προβολή και κυρίως η μετάδοση της βαρύτατης ιστορικής και πολιτιστικής μας κληρονομιάς στους νέους μας. Είναι σημαντικό να γνωρίζουν από πού ξεκίνησαν οι γονείς τους, ποια είναι τα ήθη και έθιμα της ιδιαίτερης πατρίδας τους, ποιες οι ιστορικές αναφορές και ποια τα ιστορικά πρόσωπα που έδρασαν στην Μακεδονία μας. Όλα αυτά είναι η ταυτότητα μας, η ιστορία μας, ο πολιτισμός μας που πρέπει να κρατάμε ως ιερά κειμήλια στην ζωή μας. Βέβαια ένας από τους σημαντικότερους στόχους μας, αλλά αρκετά μελλοντικός, είναι η δημιουργία ενός αγάλματος του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ιππέα, στην είσοδο της Δυτικής Αθήνας, είτε στη Λεωφόρο Καβάλας στο ύψος του Κηφισού, είτε στην Εθνική Αθηνών Κορίνθου στο ύψος του Σκαραμαγκά. 

Μαθαίνω όμως ότι η Ένωση δραστηριοποιείται και σε άλλους τομείς κάτι που δεν βλέπουμε από άλλους Συλλόγους. Θα μας αναφέρεται συνοπτικά μερικές από τις δράσεις που έχετε αναπτύξει; 

Το Δ.Σ. και εγώ σαν Πρόεδρος θεωρήσαμε σωστό να ανοίξουμε τους ορίζοντες της Ένωσης και να προβούμε σε ενέργειες τέτοιες ώστε να προσεγγίσουμε πιο εύκολα τα μέλη και κυρίως τους νέους μας και έπρεπε να το κάνουμε με τις σύγχρονες μεθόδους. Οπότε απευθυνθήκαμε στον πατριώτη μας τον Ηλία Αντωνίου, Υπεύθυνο Τύπου και Επικοινωνίας της Ένωσης, ο οποίος δημιούργησε το γραφείο τύπου και καθώς και ανέλαβε την ιστοσελίδα μας (www.makedones.gr), που μέσα σε ενάμιση χρόνο λειτουργίας της ξεπέρασε τις 3000 επισκέψεις. Με τον τρόπο αυτό άρχισαν άνθρωποι να μας μαθαίνουν μέσα από τα δημοσιεύματα αλλά και από το διαδύκτιο. Συμβάλλουμε στο κοινωνικό σύνολο με διάφορες δωρεές σε παιδικές κοινότητες, πραγματοποιούμε κάθε εξάμηνο Εθελοντικές Αιμοδοσίες για να ενισχύσουμε την Τράπεζα Αίματος που έχουμε ιδρύσει, ώστε να υπάρχει πλήρη κάλυψη των μελών και των φίλων της Ένωσης σε περιπτώσεις μεγάλης ανάγκης. Δημιουργήσαμε το ταμείο Απόρων ώστε να βοηθούμε τα μέλη μας που έχουν σοβαρό οικονομικό πρόβλημα. Έχουμε έρθει σε επαφές με αρκετούς επώνυμους Μακεδόνες, διακεκριμένοι στο χώρο τους, παράδειγμα προς μίμηση για τους νέους μας, οι οποίοι έχουν χειροκροτήσει την δράση μας και μας βοηθούν για την συνέχεια. Μέσω των Δελτίων Τύπου έχουμε τακτική επαφή με τους Νομάρχες, τους Δημάρχους της Μακεδονίας καθώς και της Δυτικής Αττικής, όπου κατά καιρούς μας επιβραβεύουν για το έργο μας. Έχουμε αναπτύξει μεγάλη πολιτιστική δραστηριότητα, συμμετέχοντας σε εκδηλώσεις των Δήμων, δημιουργήσαμε χορευτικό τμήμα με παιδαγωγικό χαρακτήρα, ώστε να μαθαίνουν όλη την ιστορία και την διαδρομή των στολών αλλά και τον χορών της Μακεδονίας και όλα αυτά χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση στους μαθητευόμενους. Συνεργαζόμαστε με άλλους συλλόγους της Μακεδονίας ώστε να αναβιώσουμε κάποια ήθη και έθιμα που δεν είναι γνωστά σε πολλούς, για παράδειγμα στην κοπή της πίτας μας καταφέραμε να φέρουμε τους «Αράπηδες» της Νικήσιανης Καβάλας σε συνεργασία με τον τοπικό σύλλογο της περιοχής «ο Αράπης», οι οποίοι αναβίωσαν ένα έθιμο από την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Θεωρώ ότι όλες αυτές οι κινήσεις επιφέρουν και κάποια κόστη είτε προσωπικά, είτε συλλογικά και όλα ακούγονται εύκολα. 

Η Ένωση τι προβλήματα αντιμετωπίζει; Ποιες είναι οι δυσκολίες που αντιμετωπίζετε ώστε να φέρετε σε πέρας όλες αυτές τις δραστηριότητες; 

 Το σημαντικότερο από όλα είναι το οικονομικό. Γιατί δεν μπορεί μόνο από της εισφορές των μελών να συντηρηθεί η Ένωση. Ευτυχώς όμως υπάρχουν και κάποιοι συμπατριώτες μας, με μία ας πούμε οικονομική άνεση, που μας βοηθούν με μικρές χορηγίες, ενώ θετικό είναι ότι έχουμε τον δικό μας χώρο, χάρις την χορηγίά του Αντιπροέδρου μας του κ. Αθανάσιου Στάθη που μας φιλοξενεί σε δικό του χώρο χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση. Αν και έχουμε πάρει και κάποια χρήματα από την ευρύτερη Πολιτεία κατά καιρούς, δυστυχώς όμως δεν επαρκούν σε καμία περίπτωση, ώστε να λειτουργήσουν και να αναπτυχθούν σωστά όλες μας οι δραστηριότητες. Φανταστείτε κ. Νιζάμη ότι η Ένωση δεν έχει καταφέρει να πάρει ακόμα στολές για το χορευτικό. Σημαντικό πρόβλημα, επίσης, είναι και ο χρόνος, αφού οι περισσότεροι έχουν τις δουλειές τους και αφιερώνουν αρκετό προσωπικό χρόνο στην Ένωση ώστε να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις των μελών μας και φυσικά και στις δικές μας. 

Όμως η Ένωση έχω μάθει ότι έχει δραστηριοποιηθεί και παρακολουθεί τις εξελίξεις του Μακεδονικού ζητήματος. Τι γνώμη έχετε και πως έχει κινηθεί η Ένωση; 

Εμείς δεν το παίζουμε σωτήρες και ενεργούμε χωρίς έπαρση. Όντως στα γεωγραφικά πλάτη της Μακεδονίας επί βυζαντίου εγκαταστάθηκαν πολλές φυλές, συμπεριλαμβανομένων και των Σκοπιανών, ύστερα όμως από τον διαμελισμό της περιοχής θα έπρεπε να ασχοληθούν με την ανάπτυξη του κράτους τους και την διαμόρφωση της δικής τους ιστορίας χωρίς να σφετερίζονται και να καπηλεύονται την δική μας. Όμως οι γείτονές μας έχουν αναρτήσει χάρτη με το οποίο λένε ότι η Μακεδονία τους ανήκει και ότι αρκετές ελληνικές πόλεις της Μακεδονίας είναι κατεχόμενες. Επίσης θεωρούν τον Μέγα Αλέξανδρο γέννημα θρέμμα των Σκοπίων. Δυστυχώς για αυτούς η Ιστορία αποδεικνύει ότι όλα αυτά δεν ισχύουν, αλλά η προπαγάνδα που έχουν αναπτύξει σε πολλούς έχει περάσει, ανά την υφήλιο. Εμείς αγωνιζόμαστε για την αποκατάσταση της αλήθειας βάζοντας ένα μικρό λιθαράκι ώστε να δείξουμε στους πλαστογράφους και στους προπαγανδιστές, ότι η Ιστορία δικαιώνει τους Έλληνες ότι αυτή είναι ο σύμμαχός της και αυτό το πράττουμε μέσα από τις ενέργειές μας. Στοιχεία γραφής δώσαμε με την έκδοση του φετινού ημερολογίου μας, όπου αναφέρουμε όλη την πορεία του Μεγάλου Αλέξανδρου με σημερινές φωτογραφίες από τις περιοχές όπου στα περισσότερα μνημεία που διασώζονται η ελληνικές επιγραφές παραμένουν αναλλοίωτες. Εκτός αυτού όραμα το Μεγάλου Αλεξάνδρου και των προγόνων του ήταν η ενωμένη Ελλάδα. Θα παρακολουθούμε από κοντά τις εξελίξεις και να επεμβαίνουμε όπου θεωρούμε εμείς σωστό, όπως και το πράξαμε τότε με τις απαράδεκτες δηλώσεις του κ. Νίμιτς για το πρόσωπο του Μεγάλου Αλεξάνδρου όπου και ξεδώσαμε απαντητική επιστολή. 

Μετα από όσα είπαμε τι μήνυμα θα στέλνατε σε αυτούς που θα σας διαβάσουν; 

Αυτό που θέλω να πω είναι ότι είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τις ρίζες μας και να μην ξεχνάμε ποιοι είμαστε και από ξεκινήσαμε. Τέλος θέλω να καλέσω όλους τους Μακεδόνες της Αττικής που θεωρούν ότι έχουμε τους ίδιους στόχους και ίδια οράματα να έρθουν να μας συναντήσουν για να υλοποιήσουμε όλοι μαζί αυτά που έχουμε ως αξίες στην ζωή μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: