Τετάρτη 8 Οκτωβρίου 2014

Ανέγγιχτες παραλίες, μοναστήρια και ο Αριστοτέλης!


Η Μακεδονία, στην βόρεια Ελλάδα, προσφέρει στους καλοκαιρινούς αδειούχους εύκρατο κλίμα και στους χειμερινούς ταξιδευτές μερικά από τα καλύτερα χιονοδρομικά κέντρα της χώρας. 
Η θερινή θερμοκρασία δεν φτάνει σχεδόν ποτέ στα ακραία επίπεδα που παρατηρούνται στη νότια Ελλάδα και έτσι η Χαλκιδική, το παραθεριστικό κέντρο της βόρειας Ελλάδας, τείνει να προσελκύει οικογένειες και τουρίστες που προτιμούν να μην εκτεθούν στους καύσωνες και την ηλιοφάνεια του νοτίου Αιγαίου. 
Η Χαλκιδική είναι μια μεγάλη χερσόνησος, με τρία "πόδια", και είναι ο σημαντικότερος παραθεριστικός προορισμός της βόρειας Ελλάδας. 
Το δυτικό και το μεσαίο πόδι, η Κασσάνδρα και η Σιθωνία, αντίστοιχα, είναι πολυσύχναστα καλοκαιρινά θέρετρα. 
Η Κασσάνδρα είναι η πιο κοσμική και θορυβώδης, ενώ η Σιθωνία είναι πιο ήσυχη και γραφική. 
Το ανατολικό πόδι της Χαλκιδικής είναι το Άγιο Όρος, η μεσαιωνική μοναστική πολιτεία που ιδρύθηκε με Βυζαντινά αυτοκρατορικά διατάγματα του 9ου και 10ου αιώνα. 
Η περιοχή, που φιλοξενεί δεκάδες μοναστήρια, είναι ανοιχτή μόνο σε άνδρες: απαγορεύεται αυστηρά η πρόσβαση στις γυναίκες νότια της Ουρανόπολης, της διοικητικής έδρας του Αγίου Όρος. 
Η πρωτεύουσα της Μακεδονίας είναι η Θεσσαλονίκη, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδος και έδρα του μεγαλύτερου Πανεπιστημίου της χώρας, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου. 
Η πόλη είναι χτισμένη γύρω από τον Θερμαϊκό και, εκτός του Αγίου Όρους, διαθέτει τη μεγαλύτερη συγκέντρωση Βυζαντινών εκκλησιών στην Ελλάδα. 
Η επαρχιακή Μακεδονία είναι καταπράσινη και εύφορη, και θυμίζει περισσότερο κεντρική Ευρώπη παρά Ελλάδα. 
Οι πόλεις της, όπως η Έδεσσα και η Βέροια, είναι χτισμένες πάνω σε ποτάμια, από τα νερά των οποίων προέρχονται ένα σημαντικό μέρος της πέστροφας και του χελιού που αλιεύεται στην Ελλάδα. 
Τα χιονοδρομικά κέντρα της, όπως τα Τρία Πέντε Πηγάδια, το Σέλι και το Καϊμακτσακλάν, μερικά χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Θεσσαλονίκης, είναι από τα καλύτερα της Ελλάδας. 
Τέλος, η Μακεδονία είναι η χώρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Η Βεργίνα, κοντά στη Βέροια, είναι η αρχαία Μακεδονική πρωτεύουσα των Αιγών, όπου βασίλευσε, δολοφονήθηκε και ετάφη ο Φίλιππος Β’, ο πατέρας του Αλεξάνδρου. 
Η ανακάλυψη των Βασιλικών Τάφων της Βεργίνας και, όπως πιστεύεται, του τάφου του Φιλίππου, στα τέλη της δεκαετίας του 1970, από τον Έλληνα αρχαιολόγο Μανώλη Ανδρόνικο, ήταν ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα του 20ού αιώνα στο χώρο της αρχαιολογίας. 
Ο ίδιος ο Αλέξανδρος μεγάλωσε εδώ και ανατράφηκε στις πεδιάδες της κεντρικής Μακεδονίας. Ο νεαρός διάδοχος ήταν απίστευτα τυχερός στην επιλογή του δασκάλου του, αφού είχε ίσως τον καλύτερο δάσκαλο που είχε ποτέ κανείς στην ιστορία της ανθρωπότητας: τον ίδιο τον Αριστοτέλη, τον θεμελιωτή της δυτικής φιλοσοφίας και επιστήμης. 
Ο Αριστοτέλης γεννήθηκε στα Στάγειρα, μια μικρή πόλη στο ανατολικό άκρο της Χαλκιδικής. Βλέπετε λοιπόν, η Μακεδονία μπορεί να μην είναι κοσμοπολίτικος τουριστικός προορισμός, όπως οι Κυκλάδες και η Κρήτη, όμως, με τον δικό της μοναδικό τρόπο, ερεθίζει την φαντασία και αποσπά την προσοχή των επισκεπτών αυτής της χώρας. 
Τα ενδιαφέροντα 
Οι παραλίες της Χαλκιδικής, μέσα στα πευκοδάση, με κρυστάλλινα, πεντακάθαρα νερά. 
Το ευχάριστο καλοκαιρινό κλίμα, με τις δροσερές νύχτες. 
Το Άγιο Όρος, με τους Βυζαντινούς θησαυρούς, αλλά μόνο για άνδρες. 
Το φαγητό, σε όλη τη Μακεδονία. 
Από τις ψαροταβέρνες της Χαλκιδικής, στα απίθανα μεζεδοπωλεία της Θεσσαλονίκης. 
Οι Βυζαντινές εκκλησίες της Θεσσαλονίκης. 
Τα χιονοδρομικά κέντρα και οι πόλεις της δυτικής Μακεδονίας. 
Συνιστούμε 
Εξερευνήστε την Σιθωνία, το μεσαίο πόδι της Χαλκιδικής, ειδικά την ανατολική ακτή της και το νότιο άκρο της, καθώς και τον Όρμο της Παναγιάς. 
Εάν είσθε άνδρας, προσπαθήστε να βρείτε χρόνο για μια επίσκεψη στο Άγιο Όρος για μια ή δύο ημέρες. 
Δείτε τις Βυζαντινές εκκλησίες της Θεσσαλονίκης, και επισκεφθείτε το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού. 
Δοκιμάστε τα μεζεδοπωλεία της Θεσσαλονίκης. 
Οδηγήστε με αυτοκίνητο στην δυτική Μακεδονία και επισκεφθείτε τη Νάουσα και την Βέροια. 
Επισκεφθείτε, απαραίτητα, τους Βασιλικούς Τάφους της Βεργίνας. 
Δε συνιστούμε 
Να οδηγήσετε αυτοκίνητο από την Θεσσαλονίκη προς την Χαλκιδική τα απογεύματα της Παρασκευής και από την Χαλκιδική προς την Θεσσαλονίκη τα απογεύματα της Κυριακής. Τα μποτιλιαρίσματα είναι της τάξης των χιλιομέτρων. 


Δεν υπάρχουν σχόλια: